CZYTELNICTWO GMINNE

Nowe tytuły

audiobooków

323 tys.

Ebooków, audiobooków i synchrobooków (Bezpłatny dostęp do bazy Legimi)

Liczba użytkowników

Liczba wypożyczeń książek tradycyjnych

Liczba dostępnych czytników książki elektronicznej

Liczba przeczytanych ebooków i odsłuchanych audiobooków w bazie Legimi

Dotacja podmiotowa dla Biblioteki
publicznej w 2023 r.

do roku 2022

Pozyskane środki finansowe w 2023 r.:

Dofinansowanie ze środków Dyskusyjnych Klubów Książki na spotkania autorskie w kwocie 3 000,00 zł.

Dofinansowanie ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025:

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

Wybrane działania w ramach realizacji projektu BLISKO

W drugim roku realizacji projektu ogłoszono konkurs na inicjatywy oddolne, na które z projektu była przeznaczona kwota 27 600,00 zł. Do projektu zgłoszono 11 wniosków. Komisja konkursowa wybrała cztery z nich do realizacji:

Pozostałe działania w ramach projektu to cykl warsztatów „Tworzymy książkę” - dwie edycje skierowany do osób z niepełnosprawnościami i ich opiekunów oraz do dzieci i młodzieży. Kolejnym działaniem było nagranie podcastów z młodzieżą i seniorami nt. przeczytanych książek. Zorganizowano również warsztaty zielarskie w Bibliotece w Nadolicach Wielkich i Czernicy. Celem było przybliżenie czytelnikom, książek dostępnych w naszych bibliotekach nt. roślin pomocnych w codziennych dolegliwościach.  W ramach tego projektu zrealizowano również osiem gier terenowych promujących czytelnictwo i biblioteki.

Zdjęcie dzieci podczas warsztatów.
Plakat promujący teatrzyk "Wierni przyjaciele".
Plakat promujący warsztaty z malowania i przerabiania ubrań.
Zdjęcie grupy ludzi na dworze.
Logo projektu "Academica".

Projekt „Academica”

Udostępniono czytelnikom bezpłatną cyfrową bazę publikacji naukowych „Academica”. Stanowisko komputerowe do pracy dostępne jest w Bibliotece w Czernicy. Jest to warunek aby otrzymać dotację z Priorytetu I na zakup nowości wydawniczych.

Zdjęcie nagrodzonych podczas "Czytelnik roku".

Czytelnik Roku 2022

Wręczono nagrody oraz dyplomy dla najaktywniejszych czytelników Gminnej Biblioteki Publicznej w Czernicy i jej filii.

Dzięki korzystaniu z księgozbioru biblioteki Czytelnicy zaoszczędzili 2 miliony 572 tys. 955 zł tylko na wypożyczeniach książek papierowych, zakładając że jedna książka na rynku księgarskim w 2023 r. kosztowała średnio 35 zł.

Nagrody wraz z Małgorzatą Ligarską - Dyrektor Gminnej Biblioteki Publicznej w Czernicy wręczyli: Włodzimierz Chlebosz - Wójt Gminy Czernica, Leszek Kusiak - Przewodniczący Rady Gminy Czernica oraz Iwona Fuchs i Anna Andrusyn - Radne Gminy Czernica.

Organizowany corocznie konkurs jest wyrazem uznania dla najaktywniejszych czytelników naszych bibliotek. Warto zaznaczyć, że w porównaniu z 2022 rokiem ilość wypożyczeń książek w gminnych bibliotekach wzrosła o 26%, a ilość czytelników zapisanych w bibliotekach wzrosła o 14%.

ważniejsze wydarzenia czytelniczo - animacyjne w 2023 r.

Narodowe Czytanie

Jak co roku zaprosiliśmy naszych czytelników do wspólnego aktywnego uczestnictwa w wydarzeniu, w minionym roku impreza odbyła się w Bibliotece w Czernicy. Do odczytania fragmentów „Nad Niemnem” zaprosiliśmy mieszkańców gminy Czernica na czele z Wójtem Włodzimierzem Chleboszem. Spotkanie ilustrowane było wykładem nt. ziół polskich a chętni wzięli udział w warsztatach zielarskich. Druga „edycja” Narodowego Czytania odbyła się w Bibliotece w Ratowicach zorganizowana przez tamtejszą szkołę. W przygotowania zaangażowali się uczniowie klas siódmej i ósmej, tworząc ciekawy i niebanalny program.

Zdjęcie publiczności w bibliotece.
Zdjęcie osób w sali.

I Czernicki Festiwal Literacki

W ramach promocji lokalnych autorów książek zorganizowano imprezę mającą na celu promocję czytelnictwa, ale też przybliżenie mieszkańcom lokalnych pisarzy. W panelach dyskusyjnych udział wzięli: Ewa Chwałko, Halina Trojanowska, Michał Tyszkowski, Paulina Moffitt, Dorota Pasalska-Najdek, Michał Wójcik, Krzysztof Głuch i Weronika Anna Marczak. Przygotowano stoiska dla autorów książek, gdzie mogli spotkać się i porozmawiać z mieszkańcami i zapoznać ich bliżej ze swoją twórczością. Ponadto odbywały się warsztaty dla dzieci i młodzieży. KGW z Kamieńca Wr. przygotowało poczęstunek – drobne przekąski, kawę i herbatę. Swoje stoiska mieli również: DKMS oraz Stowarzyszenie Razem Łatwiej.

Zdjęcie publiczności.
Zdjęcie publiczności na sali gimnastycznej.
Zdjęcie mężczyzny czytającego dzieciom.

Spotkania autorskie dla dzieci i młodzieży:

Spotkania autorskie dla dorosłych:

Zdjęcie publiczności podczas spotkania.
Zdjęcie spotkania autorskiego.
Zdjęcie publiczności podczas spotkania autorskiego.

Spotkania autorskie dla dorosłych:

Spotkania organizowane przez Stowarzyszenie Kram, które odbyły się w bibliotekach:

Zdjęcie spotkania autorskiego.

Lekcje biblioteczne i wycieczki dzieci najmłodszych do bibliotek

Biblioteki współpracują ze szkołami i przedszkolami znajdującymi się w danych miejscowościach gminy. Realizują szkolenia z zakresu wiedzy o książce i podstaw wiedzy czytelniczej oraz animacji, zasad korzystania z biblioteki zgodnie z harmonogramem ustalonych spotkań.

Zdjęcie kobiety prezentującej książkę.
Zdjęcie dzieci podczas zajęć w bibliotece.

Najciekawsze imprezy czytelniczo - animacyjne

„Noc w bibliotece – mali detektywi”

Impreza realizowana w ramach BLISKO jako inicjatywa oddolna przeprowadzona przez pedagogów ze ZSP w Dobrzykowicach oraz Czernicy. Dzieci rozwiązywały zagadki oraz wykonywały zadania w oparciu o serie książek Biuro Detektywistyczne Lassego i Mai. Uczestnicy zrealizowali łącznie 121 zadań, dzięki czemu odczytali wiersz, który wskazał im miejsce ukrytego skarbu. Po otwarciu kufra, każdy uczestnik otrzymał dekoracyjny notes. Zabawa trwała do późnych godzin nocnych a rano czekały na uczestników kolejne zadania. „Noc w bibliotece” w Jeszkowicach odbyła się w ramach tej samej inicjatywy. Zajęcia z kilkudziesięciu osobową grupą dzieci, polegające na wspólnej zabawie, odgadywaniu zagadek ukrytych w książkach, szukaniu skarbów, wspólnych posiłkach i spaniu na świetlicy wiejskiej. A wszystko to z baśniami w tle.

Zdjęcie grupowe dzieci.

Gry terenowe

Każda z bibliotek przygotowała grę terenową. Motywem przewodnim rodzinnej gry terenowej w Czernicy była książka Jana Brzechwy „Akademia Pana Kleksa”. Zespoły uczestników podejmowały wyzwania dotyczące znajomości lektury oraz zagadki związane z Czernicą i jej historią. Rywalizacja, nagrody i piękna pogoda dopełniły całości. Tematem przewodnim gry terenowej zorganizowanej przez bibliotekarki z Kamieńca Wrocławskiego była Legenda o Smoku Strachocie. Drużyny stawiły się w umówionym miejscu i po otrzymaniu wskazówek - wyruszyły na trasę zgodnie z instrukcjami przekazanymi na mapie oraz ukrytymi pod kodami QR musiały odnaleźć m.in. Wróżkę, ruiny zamku i Smoka. W zadania była wpleciona treść legendy o Smoku Strachocie i dzielnym Konradzie. W Nadolicach Wielich gra terenowa była kolejną edycją zabawy w klimacie Harrego Pottera przeznaczona dla fanów znanego czarodzieja. Uczestniczyły w niej całe rodziny. W sumie 60 osób. Chętnych było znacznie więcej. Współorganizatorami byli harcerze z Hufca ZHP Wrocław Wschód. Stacje zadań rozproszone były po całej miejscowości. Niezapomnianych wrażeń dostarczyła Czytelnikom Rodzinna Gra Terenowa w Ratowicach, która była również doskonałą okazją do wspólnego, aktywnego spędzenia czasu na świeżym powietrzu. Drużyny pokonywały wyznaczoną trasę wykonując różne zadania i rozwiązując zagadki, oparte na twórczości Juliana Tuwima oraz historii Ratowic. Gra terenowa w Jeszkowicach odbyła się podczas Festynu i przyciągnęła wiele rodzin. Oparta była o książkę „Afryka Kazika” i prowadziła ciekawymi trasami widokowymi po Jeszkowickich ścieżkach. Pozostałe gry odbyły się w Chrząstawie Wielkim oraz Dobrzykowicach. Ostatnim z działań było przygotowanie gry terenowej dla dorosłych. Zabawa odbyła się na terenie Ratowic.

Zdjęcie grupowe dzieci i dorosłych pod biblioteką.

Czernica

Zdjęcie grupowe.

Kamieniec Wrocławski

Zdjęcie ludzi przy stoisku.

Chrząstawa Wielka

Zdjęcie dzieci bawiących się na boisku.

Nadolice Wielkie

Zdjęcie grupowe dzieci i rodziców z dyplomami.

Ratowice

Zdjęcie ludzi biorących udział w wydarzeniu.

Jeszkowice

Zdjęcie grupowe machających ludzi.

Gra dla dorosłych

Warsztaty „Tworzymy książkę”

Warsztaty w ramach projektu BLISKO skierowane były do osób z niepełnosprawnością i ich opiekunów. Projekt składał się z kilku części w tym warsztatów biblioterapeutycznych, pisania prostych tekstów literackich i  ilustratorskich. Każdy z uczestników napisał i wykonał wraz ze swoim opiekunem książkę. Na zakończenie projektu odbyło się spotkanie autorskie z uczestnikami warsztatów połączone z muzycznym koncertem życzeń.

Kolaż zdjęć podczas warsztatów.

Warsztaty malarskie

Warsztaty jako jedno z działań inicjatywy oddolnej grupy mieszkańców z Kamieńca Wrocławskiego. Działanie realizowane w ramach projektu BLISKO. Zaplanowano 4 spotkania nie tylko w bibliotece, ale również w plenerach. Na pierwszych warsztatach grupa zmagała się z malowaniem portretu. Prowadząca zdradziła jakich zasad należy się trzymać, na co zwrócić szczególną uwagę tworząc portret. Pani Liliana, otworzyła przed uczestniczkami świat kolorów i głębi oraz stworzyła na spotkaniach przyjazną i twórczą atmosferę. Panie używały różnych technik malarskich: akwareli, węgla, pasteli. Prace plastyczne zostały zamieszczone w ściennym kalendarzu bibliotecznym na 2024 rok.

Zdjęcie kobiet przy stole podczas warsztatów.

inne działania kulturalne w 2023 r.

Spacer edukacyjny po grodzisku w Gajkowie

Przewodnikiem podczas wycieczki był Hubert Stęszewski, pasjonat historii i przyrody okolic Gajkowa, który przygotował również na te okazję zbiór książek i map. Uczestnicy mogli zobaczyć m. in. pozostałości estrady, która stoi na miejscu dawnej przystani łodzi. Przewodnik zapoznał uczestników z historią grodziska oraz przeczytał przetłumaczone przez siebie legendy związane z tym miejscem. Mówił o nieistniejącej już części Gajkowa i ich pozostałościach. Podczas spaceru nie mogło zabraknąć opowieści o przyrodzie. Pan Hubert opowiedział nam o alei drzew i jej znaczeniu. Przedstawił historię zakoli Odry oraz opisał znajdujące się tam ryby i rośliny, mówił o wpływie przyrody na ludzkie życie (jak chociażby powódź w 1997 roku) oraz oddziaływaniu człowieka na przyrodę. Chyba niewielu z nas – uczestników spaceru, zdawało sobie sprawę z mnogości gatunków roślin i zwierząt występujących na tym terenie. Duże wrażenie na uczestnikach wywarła widoczna działalność bobrów.  Był to niewątpliwie edukacyjny po każdym względem spacer. Działanie realizowane w ramach inicjatywy oddolnej projektu BLISKO.

Zdjęcie osób biorących udział w spacerze edukacyjnym.

Warsztaty rękodzielnicze

Warsztaty rękodzielnicze, na których uczestnicy odkrywają nowe pasje, własnoręcznie wykonują: torby na warsztatach krawieckich, tace i chusteczniki na warsztatach decoupage, bransoletki oraz czapki i rękawiczki na warsztatach szydełkowania.

Zdjęcie kobiet biorących udział w warsztatach plastycznych.
Zdjęcie kobiety z książką.
Zdjęcie koralików.
Zdjęcie osób szydełkujących.

Warsztaty tańca „Przenosiny w czasie”

Warsztaty odbywały się w Jeszkowicach.  Prowadzone były przez mieszkankę Czernicy i skierowane do chętnych Pań z naszego terenu, które przebrane w sukniach z epoki uczyły się tańców. Inspiracją do warsztatów była działalność Modowego Wehikułu Czasu.

Zdjęcie grupowe przebranych kobiet.

projekty wieloletnie

Dyskusyjne Kluby Książki

Cykliczne spotkania członków Dyskusyjnych Klubów Książki dla dzieci i dla dorosłych odbywają się w bibliotekach w Czernicy, Chrząstawie Wielkiej, Kamieńcu Wrocławskim, Ratowicach i Nadolicach Wielkich. Kluby powstały z inicjatywy Instytutu Książki i działają przy jego wsparciu merytorycznym i finansowym związanym z dofinansowaniem spotkań autorskich czy zakupów książek.

Mała Książka - Wielki Człowiek”

Projekt dla dzieci w wieku przedszkolnym realizowany jest w ramach ogólnopolskiej kampanii „Mała książka - wielki człowiek” we współpracy z bibliotekami publicznymi. Akcja ma zachęcić rodziców do odwiedzania bibliotek i codziennego czytania z dzieckiem. Każde dziecko w wieku przedszkolnym, które przyjdzie do biblioteki biorącej udział w projekcie, otrzymuje w prezencie wyjątkową Wyprawkę Czytelniczą na dobry czytelniczy start. Od początku udziału w projekcie rozdano w Gminie Czernica już ponad 500 wyprawek czytelniczych.

Kobiety czytające książki.

Dyskusyjny Klub Książki

Logo akcji "Mała Książka - Wielki Człowiek".

Logo akcji "Mała Książka - Wielki Człowiek"